Sikkerhed og virus

Som bruger af kollegiets netværk har du pligt til at sørge for, at din computer ikke bidrager til at sprede virus eller på tilsvarende vis er til gene for de øvrige beboere (jf.netværksreglementet). Din konto vil blive spærret, hvis din computer bliver inficeret med virus.

Hvad er en virus?

En virus spredes typisk gennem en kendt sårbarhed i Windows eller ved at brugeren klikker på "spændende" vedhæftede filer i en email eller fra Messenger eller ICQ. Når en computer først er blevet inficeret med en virus, vil den typisk bruge næsten alle computerens ressourcer på at forsøge at inficere andre computere. Dette vil ofte gå hårdt ud over kollegiets servere og vores fælles Internet-forbindelse.

Derudover er virusser ofte destruktive og kan slette ting på din computer, eller de kan sende dine personlige filer rundt til tilfældige personer i din adressebog.

Hvad skal du gøre?

Du skal sørge for

  • at holde din computer opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer,
  • at udvise fornuftig "brugeradfærd" og være kritisk overfor hvad du modtager.

Sikkerhedsopdateringer til Windows kan hentes gennem Windows Update. Man bør besøge dette sted jævnligt og mindst en gang om måneden. I Windows XP hentes opdateringerne automatisk, man skal blot acceptere dem, når de er hentet ned. Det virker dog kun, hvis du bruger en lovlig kopi af Windows.

Fornuftig brugeradfærd inkluderer at lade være med at klikke på vedhæftede filer i typisk uopfordrede emails, også selvom det ser uskyldigt ud og kommer fra folk man kender. Hvis du modtager noget uventet, så spørg personen, der står som afsender, om vedkommende har sendt dig noget. Ellers kan det være en forfalsket email fra en virus.

Desuden kan du bruge en virusskanner til at filtrere kendte virusser fra. Du kan f.eks. hente AVG Anti-Virus eller Avast gratis. Du skal sørge for at holde din virusskanner opdateret, da der hele tiden kommer nye virusser. Selv om du bruger en virusskanner, er det vigtigt at du følger ovenstående to råd.

Firewall

Hvis du bruger Windows XP, kan du aktivere den indbyggede firewall. Kører du med en ny computer er denne nok allerede aktiveret.

Gratis antivirus

Benytter du Windows kan du hente et af følgende gratis antivirus programmer:

Antivir
AVG Free
Avast